Worden wie je bent

Vandaag is het dan eindelijk zover: de opleiding tot Yogacoach in Business gaat beginnen! Deze eerste module zal vooral in het teken staan van Transactionele Analyse.

Ter voorbereiding las ik vol enthousiasme het boek ‘Dit ben ik’ waarin je op zoek gaat naar je ware ik. Ook schreef ik mijn eigen levensscript. Graag deel ik mijn eerste mooie, maar soms ook heftige, ervaringen met je.

‘Ik voel een knoop in mijn maag en merk dat ik toch wel erg zenuwachtig ben. Praktische vragen dringen zich op zoals: kan ik de locatie makkelijk vinden, heb ik alles goed genoeg voorbereid, wat trek ik aan? Maar ook dieperliggende gevoelens dienen zich aan. Hoe is de trainster, wat zullen de medecursisten voor types zijn, hoe zal ik me voelen binnen de groep? Nieuwe situaties vind ik sowieso altijd nogal spannend en dit is hier zeker geen uitzondering op…

Wat onwennig stap ik dan ook de prachtige ruimte binnen, ik ben één van de eersten. De rest druppelt langzaamaan binnen. Na een korte kennismaking gaan we eigenlijk direct aan de slag. Ik zie de theorie voor mijn ogen tot leven komen. Van woorden in een boek naar echte mensen met echte gevoelens. Er wordt gelachen en gehuild. Ik word geraakt door de verbondenheid en het intense contact. We vertellen elkaar geleidelijk aan ons levensscript. Welke ervaringen hebben jou gevormd? Welke boodschappen heb jij thuis meegekregen? Wat is het gedrag dat je daardoor (vaak onbewust) bent gaan vertonen? Patronen worden zichtbaar en puzzelstukjes vallen op hun plek. Injuncties, drivers, permissies, dramadriehoek, het zijn niet zomaar woorden zonder betekenis meer voor me.

Al gauw merk ik dat er gevoelens in mij loskomen waar ik niet zo goed raad mee weet. Oud zeer waarvan ik dacht dat het allang een plekje had gevonden wordt opnieuw aangeraakt. Ik probeer me er voor open te stellen maar voel tegelijkertijd een enorme weerstand. Mijn kaken staan strak, mijn schouders trekken omhoog en af en toe beginnen mijn lippen zelfs een beetje te trillen. Sharon (de trainster) ziet me worstelen en houdt me direct een spiegel voor. Ze windt er duidelijk geen doekjes om. Als het echt mijn wens is om mensen te helpen van hoofd naar hart te komen, dan is de eerste en misschien wel belangrijkste stap dit zelf ook vol overgave te durven. Het is dus tijd het masker af te zetten.

Thuisgekomen na de eerste lange dag overdenk ik alles nog eens rustig. Ik ben doodmoe en voel een enorme twijfel. Het overweldigt me waardoor ik besluit het allemaal even los te laten. De TV gaat aan en een verdrietig gevoel laat me de rest van de avond niet meer los.

De volgende ochtend stap ik wat zwaarmoedig in de auto en vertrek weer richting het waanzinnig mooie Landgoed Bleijendijk. Gelukkig schijnt de zon, een prachtige lentedag ontvouwt zich. Alleen daarvan kan ik al zo opknappen! Ik stap het knusse huisje binnen en zie Sharon staan. Wanneer ik ook de rest van de fijne groep zie binnenkomen dient zich ineens een heel ander gevoel aan. Ik kan dit! Samen met jullie. Het zal niet zonder slag of stoot gaan, maar dit is wat ik wil. Ik voel dat dit is waar ik al die jaren naar gezocht hebt. Ook IK hoor hier thuis!

De rest van de dag voelt alles al iets lichter. Er is wat minder spanning in mijn lijf dan gister en ik kan alles beter binnen laten komen. Zelfs wanneer ik voor de leeuwen gegooid word tijdens het eerste echte coachingsgesprek voor de groep, laat ik me niet uit het veld slaan. Ik heb vertrouwen in mezelf en weet een mooie bijdrage te leveren. Reflecterend sluiten we gezamenlijk de dag af. Ik besluit voor mezelf dat ik mijn gevoelens meer wil gaan tonen, beleven en doorleven. Ook wil ik graag leren gezonde grenzen te stellen. Met een gevoel van overwinning en trots rijd ik die avond naar huis.’

Benieuwd waar deze reis me verder gaat brengen? Of wellicht maakt het je wel nieuwsgierig naar wat ik binnen jouw persoonlijke proces, training of organisatie kan betekenen? Volg dan mijn blogs of neem gewoon eens contact met me op. Ik ontmoet je graag!

Lieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2021 . All Rights Reserved | Simple Persona by Catch Themes