Van theorie naar praktijk

Het is zover. Voor de opleiding tot Yogacoach in Business mag ik een gedeelte van de eerste praktijkmiddag gaan verzorgen. Hiervoor nodigen we mensen uit ons netwerk uit, om deel nemen aan de workshop ‘Ademkracht’. Het wat ingekorte programma zullen we die middag met z’n drieën verzorgen, de rest kijkt toe. Ik kies ervoor om het afsluitende gedeelte voor mijn rekening te nemen: Yin Yoga, gevolgd door de eindreflectie.

Voorbereiden

Vol goede moed begin ik thuis een aantal Yin houdingen achter elkaar te zetten. Hierbij houd ik rekening met de zoektocht naar kracht in zachtheid, door steeds weer terug te keren naar de ademhaling. Dé rode draad van de workshop. Op papier ziet het er allemaal goed uit. Enig aandachtspunt, in de praktijk heb ik op deze manier nog nooit voor een groep gestaan… Gelukkig komt mijn lieve buddy Mariëlle te hulp. Met haar besteed ik een ochtend aan het doorlopen van de houdingen en het voorbereiden van de reflecterende vragen. Want dat is waar het eigenlijk allemaal om draait. Wat doe je wanneer je een moeilijke situatie tegenkomt? Wil je opgeven? Overcompenseren? Klagen? Of vluchten? Met de juiste vragen kan ik de deelnemers helpen kijken naar ingesleten patronen en overtuigingen én het gedrag dat hieruit voortkomt. Door een verbinding te leggen tussen hoofd, lichaam en hart. Om daarna vanuit ontspanning het contact met jezelf en de ander aan te gaan.

Ik merk gaandeweg dat mijn bijdrage nog wel wat bijgeschaafd mag worden en dat ik vooral de kracht van de stilte niet moet onderschatten. Ik besluit her en der nog wat te schrappen om meer rust te creëren.

Oefenen

Hierna is mijn man Robin aan de beurt, totaal niet gehinderd door enige yogaervaring laat hij het gelaten over zich heenkomen. Hij komt zelfs nog met wat bruikbare tips! Ook besluit ik een een lieve vriendin te vragen zich op te werpen als proefpersoon, ook zij helpt graag mee en dat op haar verjaardag! Na een wat ongemakkelijk begin merk ik dat het steeds meer als vanzelf gaat. De houdingen vloeien goed in elkaar over en de bijbehorende vragen maakten het tot een mooi geheel.

D-day

Een paar dagen later is het zover. De ochtend wordt besteed aan theorie over basisemoties en groepsdynamiek. In de middag druppelden langzaam onze deelnemers binnen. Ik voel de spanning in de zaal stijgen, maar ben zelf eigenlijk best kalm. Ik merk dat ik vooral heel veel zin heb om al het geleerde in de praktijk te brengen. Als eerste is Mariëlle aan de beurt, zij start met een mooie inleiding over de kracht van ademhaling, gevold door een observatieoefening en meditatie. De deelnemers worden direct uit hun comfortzone gehaald. Hierna volgt Marike, die de versnelling mag opzoeken met een pittige Vinyasa sessie. Het ongemak wordt steeds duidelijker in gezichtsuitdrukking en lichaamshouding. Ook merk ik dat de ademhaling bij bijna allemaal inmiddels flink hoog zit. Zo observerend vanaf de zijlijn beginnen er al verschillende drivers zichtbaar te worden, hier kon ik straks mooi op aanhaken!

Mijn beurt

Tot slot is het mijn beurt. Ik neem de deelnemers mee in de vertraging met behulp van Yin yoga wat een tegenhanger is van het snelle en met talloze prikkels gepaard gaande hedendaagse leven. Een van de mooiste effecten is de innerlijke stilte die het kan brengen. Het heeft alles te maken met mindfulness: het zijn in het moment, in je lichaam, in de ruimte en in je gevoel. Ik zie de deelnemers zichtbaar ontspannen maar ook soms wel wat moeite hebben met het lang aanhouden van een uitdagende houding. Na een afsluitende bodyscan vraag ik ze zichzelf in stilte een permissie te geven, waarna het tijd is voor de eindreflectie. Wat zijn ze vandaag zoal bij zichzelf tegen gekomen? De theorie van de afgelopen maanden komt voor mijn ogen tot leven. Het lukt me rapport te maken waardoor ik met een dame in gesprek kan over de perfectie die zij zo graag wil laten zien. Samen onderzoeken we welke injunctie hieronder ligt en kijken we wat dit gedrag haar nu eigenlijk nog oplevert.

Een ervaring rijker 

Nadat we gezamenlijk de middag hebben afgesloten vertrekken de deelnemers weer richting huis. Waarna wij, samen met onze trainster, nog uitgebreid de middag evalueren. In de week erna ontvang ik van mijn studiegenoten hun uitgebreide feedback op papier. Deze aandachtspunten ga ik zeker mee nemen in mijn verdere ontwikkeling. Want niet alleen de deelnemers zijn een ervaring rijker.

Ik heb mogen ervaren dat dit écht mijn pad is. Want wat voel ik me op mijn plek in deze rol. Wat staat yoga dicht bij me en wat is het fijn om iemand iets mee te kunnen geven wat ze direct in hun werk en privé-leven mee kunnen nemen, resulterend in meer zelfvertrouwen en kracht.

Ik kan niet wachten om deze workshop in te mogen zetten als waardevolle aanvulling op reeds bestaande persoonlijke ontwikkelings- en persoonlijk leiderschapstrajecten. Of als losstaand dag(deel)programma voor meer begrip en een betere communicatie binnen bestaande teams. Omdat ik wil dat iedereen vol overgave zijn werk doet en met plezier in het leven staat!

En dit is niet de enige recente ontwikkeling. Inmiddels zijn we namelijk alweer een maandje verder en zijn er weer een aantal nieuwe, leuke dingen op mijn pad gekomen. Daarover vertel ik uitgebreid in mijn volgende blog! Wil je in de tussentijd meer weten over de groepsworkshop ‘Ademkracht’? Neem dan gewoon eens vrijblijvend contact met me op.

Lieke

1 reactie op “Van theorie naar praktijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2021 . All Rights Reserved | Simple Persona by Catch Themes